2012 projets piscine

Hoeveel kost een buitenzwembad in energieverbruik?

Hoeveel kost een eigen zwembad eigenlijk in energieverbruik? En is een buitenzwembad nog wel zo interessant nu de energieprijzen de pan uit swingen? In deze blog maken we je wegwijs in het kostenplaatje én geven we tips om de kostprijs van je zwembad te optimaliseren.

Zwembaden

Kostprijs van een buitenzwembad

Hoeveel het verbruik van je buitenzwembad exact zal kosten, kunnen we helaas niet vertellen. Dit is nu eenmaal afhankelijk van heel wat factoren, zoals je verderop in deze blog zal ontdekken. Als we een algemene raming moeten geven, zouden we zeggen dat de gemiddelde verbruikskost €1500 per jaar bedraagt. Wil je hierop besparen? Lees dan zeker verder.

Factoren die de onderhoudskost van je zwembad beïnvloeden

Er zijn niet enkel factoren die mee bepalen wat de aanleg van je buitenzwembad kost, je kan ook rekening houden met een aantal zaken die van invloed zullen zijn op de onderhoudskost nadien.

Diepte van je zwembad

Laat je een zwembad aanleggen van 2 meter diep, dan zal het minder budgetvriendelijk zijn qua verbruik dan een zwembad met een diepte van 1,5 meter. Het goede nieuws is dat 1,5 meter eerder de vuistregel én ruim voldoende is.

Zonnepanelen

Zonnepanelen drukken het kostenplaatje van een buitenzwembad aanzienlijk. Ze wekken immers energie op wanneer je (het meest) tijd in je zwembad spendeert: de zonnige zomerdagen. Je elektriciteitsverbruik zal dus quasi 0 zijn.

In de winter haal je minder voordeel uit je zonnepanelen, maar laat dat ook net de periode zijn dat je minder snel verleid wordt tot een duik in je zwembad. Je zwembad verwarmen is dan ook niet nodig. Je elektriciteitsverbruik zal dus quasi 0 zijn tijdens de winter.

Simmingpools regenwaterput met buffertank

Regenwaterput met buffertank

Naast zonnepanelen, kan je met een regenwaterput gecombineerd met buffertank helemaal next level gaan als het zo energiezuinig mogelijk moet zijn. Zo’n buffertank vangt het hemelwater op, waarna het overtollige water overloopt naar het infiltratiebekken. Ten slotte wordt het water geïnfiltreerd in de bodem.

Wist je trouwens dat we zelf de technieken kunnen voorzien voor zonnepanelen, warmtepomp, regenwaterput en buffertank? Zo zorgen we al bij de aanleg van jouw buitenzwembad voor een duurzaam en energiezuinig geheel. 

Kom jouw zwembaddromen bespreken
Zwembad aan de leie

Omgeving van je zwembad

Ook de ligging van je zwembad is van invloed op de verbruikskost. Is je zwembad omgeven door struiken of bomen, zal dit qua verbruik een stuk interessanter zijn dan een zwembad in een open vlakte, waar de wind vrij spel heeft.

Bespaartips voor je buitenzwembad

Je hebt een eigen zwembad laten plaatsen én je hield rekening met bovenstaande factoren om zoveel mogelijk te besparen op het verbruik. Goed bezig! Daarnaast hebben we nog enkele bespaartips in petto.

Dek je zwembad af met solarlamellen

Als je een portemonneevriendelijke zwembadafdekking wilt kiezen, staan solarlamellen bovenaan je verlanglijst. Ze capteren de zon en zorgen er zo voor dat je zwembadwater zal opwarmen of de watertemperatuur, op iets minder zonnige dagen, minstens behouden blijft. Daarnaast gaat een zwembadoverdekking de verdamping van het zwembadwater tegen, wat dan weer je waterfactuur ten goede komt.

Ontdek hoe je de juiste zwembadafdekking kiest

Niet aan het plonzen? Hou je rolluik dicht

Nog een gemakkelijke manier om te besparen qua energieverbruik, is om je zwembadrolluik zoveel mogelijk dicht te houden. Ben je niet van je zwembad aan het genieten? Laat het dan gewoon overdekt. Dit zorgt voor minder verdamping (dus besparing op je waterfactuur) en minder afkoeling (dus lagere verwarmingskosten).

Een graadje kouder is ook oké

Misschien een voor de hand liggende tip, maar net zoals velen de thermostaat in hun woning een graadje lager zetten deze winter, kan dat met een zwembad natuurlijk ook. Je zal merken dat je met een graadje minder evengoed maximaal van je zwembad kan genieten. Waar het wel een groot verschil zal maken, is op je energiefactuur. En dat is mooi meegenomen, toch?