Buitenzwembad

Buitenzwembad kopen?

Welke prijs kan je verwachten?

Al een tijd lang speelt bij jou het idee om een buitenzwembad te kopen, maar wat is de prijs van zo’n buitenzwembad? Op die vraag geven we je graag een grondig antwoord. Want die prijs hangt af van de keuzes die je maakt.

Kostprijs zwembad

Wat bepaalt de prijs van het kopen van een buitenzwembad?

De prijs van een buitenzwembad wordt bepaald door een aantal factoren zoals het type zwembad, het bouwmateriaal, de afwerking en de extra opties die je verkiest, omgevingsfactoren, enzovoort. Naast deze factoren heb je ook de onderhoudskosten. Het is niet onbelangrijk om ook daar rekening mee te houden voor je een buitenzwembad koopt.

De invloed van het type zwembad op de prijs van je buitenzwembad

Bij een buitenzwembad kan je kiezen voor 3 types zwembaden: een skimmerzwembad, een overloopzwembad of een onderloopzwembad. Het verschil tussen deze buitenzwembaden is de hoogte van het water.

Een skimmerzwembad voert het water af naar de filter via de skimmers, het water staat hierbij een zevental centimeter onder de boordsteen. Bij een overloopzwembad loopt het water over die boordsteen via een onzichtbare goot naar de filterinstallatie. Bij een onderloopzwembad komt het water tot net onder de boordsteen, het is als het ware een esthetische variant van een skimmerzwembad.

Wanneer de andere factoren identiek zijn, dan is een skimmerzwembad goedkoper dan een overloop- of onderloopzwembad. Dit o.a. omdat er bij een overloopzwembad een buffertank moet geplaatst worden.

Buitenzwembad kopen: in beton, polyester of andere materialen?

Koop je een buitenzwembad, dan is de keuze van het bouwmateriaal van dit zwembad belangrijk voor zowel de prijs als de kwaliteit. Om het eenvoudig te houden, stellen we hier 3 types voor: een betonnen zwembad, een polyester zwembad (de typische monobloc) en een zwembad uit inox.

Koop je een buitenzwembad in beton dan ga je voor zekerheid. Beton wordt al het langst gebruikt als bouwmateriaal voor buitenzwembaden en heeft zijn degelijkheid al bewezen. Werk je met een ervaren zwembadbouwer dan zal de betonnen zwembadkuip volledig waterdicht zijn en levenslang meegaan. De prijs van een buitenzwembad in beton hangt natuurlijk af van verschillende factoren maar je mag rekenen op een minimumbedrag vanaf €45.000.

Ook buitenzwembaden in polyester of een andere kunststof heeft al snel een prijs van minimum €30.000. Maar zo’n zwembad gaat gepaard met enkele risico’s. Eerst en vooral is de kunststof nooit even sterk als beton. Dit geeft risico’s op builen bij het plaatsen van het zwembad. Daarnaast bestaat bij zo’n zwembad het risico op osmose. De prijs is dus wat lager maar de kwaliteit helaas ook.

Verder geven we graag wat duiding over zwembaden in inox. Wanneer je zo’n buitenzwembad wil kopen, zorg je best dat je goed geïnformeerd bent. Op het eerst zicht lijkt de kwaliteit van zo’n inox zwembad evenwaardig te zijn aan een betonnen zwembad. Toch moet je rekening houden dat zo’n zwembad kan gaan oxideren, ook al gaat het om roestvrij staal. Dit probleem ontstaat wanneer er krassen op het oppervlakte komen, bv. door het reinigen, maar ook door haarspeldjes van de kinderen en armkettingen. Ook aan het kopen van buitenzwembad in inox zijn dus wat risico’s verbonden. Bovendien is de prijs van een inox buitenzwembad hoger dan een polyesterzwembad of een betonnen zwembad. Je mag al snel rekenen op een budget van €50.000 voor zo’n project te realiseren. De look van een inox zwembad is wel ongeëvenaard.

Kostprijs zwembad

Beïnvloed de afwerking de prijs van het buitenzwembad?

Het antwoord is eenvoudig: ja, het heeft een invloed. De keuzes zijn bij betonnen zwembaden eindeloos. Voor de binnenbekleding kan je bijvoorbeeld kiezen voor een liner, een zwembad in mozaïek of een zwembad dat betegeld is met keramische tegels of natuursteen. Alleen deze keuze kan voor een prijsverschil van €10.000 zorgen omwille van de kostprijs van de materialen en het aantal werkuren.

Daarnaast bepaalt ook de stijl van het buitenzwembad de prijs. Op onze website vind je enkele voorbeeldstijlen terug zoals een designzwembad, een zwemkanaal of een familie zwembad. Maar de mogelijkheden zijn eindeloos. Een goede zwembadbouwer maakt een buitenzwembad volledig op uw maat en naar uw wensen. Ook de stijl van het zwembad kan ervoor zorgen dat de prijs van je zwembad stijgt omwille van technische redenen of duurdere materialen.

Welke omgevingsfactoren beïnvloeden de prijs voor het kopen van een buitenzwembad?

De prijs van je buitenzwembad wordt ook beïnvloed door de omgeving. Wanneer de doorgang naar de tuin te smal is voor de bouwkraan, dan zijn we genoodzaakt om te werken met een ter plaatse gestort zwembad. Dit zwembad is iets duurder omdat er bij zo’n zwembad meer werkuren zijn.

Welke onderhoudskosten mag ik verwachten nadat het buitenzwembad gebouwd is?

Een zwembad vraagt wat onderhoud, maar al bij al valt dat heel goed mee. Voor onderhoudsproducten zoals chloor mag je rekenen op een prijs van ongeveer € 150 per jaar. Daarnaast is er ook het watergebruik en de elektriciteit voor de zwembadpomp en de verwarming. Ook hier dien je rekening mee te houden bij het kopen van je zwembad. Onze zwembadpompen en verwarmingstoestellen zijn echter steeds erg energiezuinig. Bovendien hoeft de installatie geen 24u/24u te draaien om een perfecte filtering te voorzien.

Wil je een buitenzwembad kopen, dan ken je nu enkele belangrijke factoren voor de prijs van het buitenzwembad. Weet je reeds welk zwembad je wenst? Aarzel dan niet om een offerte aan te vragen, volledig gratis en op maat van uw project!