Binnenzwembad

Voor- en nadelen van een zwemspa

Swimspa: blijven zwemmen en blijven genieten

Een zwemspa is een combinatie van een zwembad en jacuzzi. Je kan er blijven tegen de stroming in zwemmen en heerlijk in relaxen. Ideaal om te ontspannen en aan je conditie te werken in je eigen vertrouwde omgeving.

Binnenzwembad swimspa

Een swimspa wordt gekenmerkt door volgende zaken:

•    Beperkte afmetingen

•    Zwembad met tegenstroom

•    Meestal met welness gedeelte

Waar de meeste zwembaden 8 tot 12 meter lang zijn, beperkt de lengte van een swimspa zich vaak tot 4 à 6 meter. Op die manier pakt de swimspa minder ruimte in waardoor hij voor elke tuin geschikt is.

Een zwemspa kan zowel ingebouwd worden als op het terras geplaatst worden. Kies je voor een ingebouwd model dan zal de plaatsing van de zwemspa duurder worden.

Door het tegenstroomsysteem kan je in een swimspa eindeloos blijven zwemmen. Bovendien kan je ook de kracht van de stroming regelen. Op die manier kan je de intensiteit van je trainingen regelen.

Wil je na het zwemmen even ontspannen, dan kan dat in de welnesszone. Bij sommige zwemspa’s is dat gedeelte afgesloten van het zwemgedeelte. Zo kan je de temperatuur in dat zwemgedeelte wat verhogen.

De voordelen van een zwemspa

Zo’n swimspa heeft onmiskenbaar enkele voordelen:

 • Neemt minder ruimte in
 • Combineert sportief zwemmen en relaxen
 • Aantrekkelijke aankoopprijs
 • Snel te plaatsen
 •  Ideaal voor de echte sportievelingen

Een zwembad zal steeds een pak groter zijn dan zo’n swimspa. Zo heb je dus een pak minder oppervlakte nodig voor een swimspa. Vooral voor mensen met een kleine tuin kan dat een meerwaarde betekenen.

De prijs van zo’n zwemspa verschilt van € 10.000 tot €30.000 of meer. Die prijs is o.a. afhankelijk van de plaatsing van het bad. Kies je voor een ingebouwde spa, dan zal dat een hogere prijs betekenen want dan dien je een put te graven en die ondergrond te stabiliseren. Daarnaast is de prijs van een zwemspa ook afhankelijk van het merk, het model, de grootte, enzoverder.

De nadelen van een swimspa

Naast de voordelen heeft een swimspa ook enkele nadelen ten opzichte van een gewoon zwembad.

 • Hogere stroom- en verwarmingskosten
 • Kunstmatige tegenstroom is anders dan echte tegenstroom
 • Niet echt baantjes trekken
 • Sterke turbulentie is mogelijk
 • Esthetisch minderwaardig aan gewoon zwembad
 • Niet geschikt voor een zomerse poolparty
 • Gericht op echte sportieve zwemmers
 • Prijsverschil met gewoon zwembad is relatief klein

Eén van de belangrijke nadelen aan een zwemspa zijn de verbruikskosten. De temperatuur van een zwemspa is meestal hoger dan bij een gewoon zwembad. Dat zorgt voor een hogere verwarmingskost. Daarnaast vraagt ook de jetstream voor een extra verbruik van energie.

Een andere nadeel is het artificieel gevoel van tegenstroom. Zowel bij een minder sterke tegenstroom als bij een krachtige tegenstroom blijft het gevoel anders dan bij echte tegenstroming.

Verder ziet een swimspa er nooit even mooi uit als een zwembad. Zelfs als je een swimspa inbouwt, krijg je niet datzelfde wauw-effect zoals bij een zwembad. Bovendien is zo’n swimspa niet geschikt voor een poolparty met een groep vrienden maar dat geldt ook voor jacuzzi.

Een zwemspa is ideaal voor een sportieve zwemmer. Dat is zowel een voor- als een nadeel. Voor de jacuzzi-liefhebbers biedt zo’n zwemspa te weinig. Ook voor kinderen is dit door zijn beperkte grootte niet ideaal om te ravotten. Zo’n zwemspa wordt daarom vaak, eenmaal de nieuwigheid er vanaf is, een persoonlijk zwembad voor de sportieve zwemmer.

Voor een degelijke swimspa betaal je al snel meer dan €20.000. Ook al is een betonnen zwembad vaak meer dan dubbel zo duur, toch vinden we die investering beter. Een zwembad kan namelijk voor alle doeleinden gebruikt worden en heeft ook een meerwaarde aan de woning.

Een zwemspa van Willy Naessens?

Zelf zijn we niet onmiddellijk fan van zo’n zwemspa gezien de hierboven geschetste nadelen. Willy Naessens Swimming Pools verdeelt bijgevolg geen zwemspa’s.

Een betonnen alternatief kunnen we wel aanbieden. Het voordeel hiervan is dat je dat zwembad kan inbouwen in de omgeving waardoor de look totaal veranderd zonder dat daarvoor veel extra ruimte nodig is.

Als zwembadbouwer hebben we reeds jaren ervaring met het inbouwen van jets en propellers om tegenstroom te verkrijgen of een welnessgedeelte in het zwembad te voorzien. Zo krijg je een iets grotere swimspa met de voordelen van een zwembad.

Twijfel je tussen een swimspa en een gewoon zwembad of wens je een offerte te ontvangen? Aarzel dan niet langer en neem vandaag nog contact op. Onze vertegenwoordigers zullen u graag verder helpen.

Voeg hier foto's toe van de doorgang en de tuin indien mogelijk. Voeg foto's toe van het bestaand zwembad en de technieken in geval van renovatie.

4 MB limiet.
Toegestane bestandsformaten: gif, jpg, jpeg, png.
Privacy policy