Zwemvijver kopen

Wat is de prijs voor het bouwen van een zwemvijver

Zwemvijvers zijn de laatste jaren aan een opmars bezig. In tegenstelling tot een zwembad heeft zo’n zwemvijver ook in de winter een meerwaarde voor de tuin. Daarnaast zijn er nog enkele andere verschillen te vinden tussen zwemvijvers en zwembaden. Maar wat kost zo’n zwemvijver nu? Daar gaan we graag dieper op in!

Verschillen tussen een zwembad en een zwemvijver

Één van de grootste verschillen tussen een zwembad en een zwemvijver is de filtering van het water. Bij een zwembad gebeurt dit vaak op een onnatuurlijke wijze, bv. door het toevoegen van chloor. Bij een zwemvijver gebeurt deze filtering op een natuurlijke wijze. Hier kan men bv. kiezen voor een moeraszone of door te werken met lavastenen. Het filtergedeelte neemt snel meer dan 25% in van het totale wateroppervlakte.

De manier van filtering is bij een zwemvijver volledig natuurlijk, want anders zouden de vissen kunnen sterven. Het nadeel daarvan is dat de filtering van het water langer duurt bij een zwemvijver dan bij een zwembad.

Ook inzake onderhoud zijn er aantal verschillen tussen een zwemvijver en een zwembad. Bij een zwembad gaat het onderhoud vooral uit naar het verwijderen van vuil en het controleren van de waterkwaliteit. Bij een zwemvijver is het wekelijks onderhoud minder groot, maar ook hier zal je tijd besteden aan het verwijderen van vuil uit de zwemvijver.

Daarnaast heb je bij een zwemvijver ook een groot jaarlijks onderhoud. De filterplanten dienen namelijk gesnoeid te worden.

Wat kost een zwemvijver?

Ook een zwemvijver bestaat best uit een betonnen constructie. Alleen op die manier kan je de druk van het water op een duurzame manier weerstaan. Op dit vlak is een zwemvijver dus goed te vergelijken met een zwembad.

Zoals eerder gezegd dien je bij een zwemvijver minstens 25% van het oppervlakte te voorzien voor de filterzone. Voor evenveel zwemruimte dien je dus een grotere vijver te voorzien. De kost voor de kuip op zich zal bij een zwemvijver dus groter zijn dan bij een zwembad.

Waar je bij een zwemvijver wel in bespaard, is de afwerking. Verwarming dien je al niet te voorzien. Maar je hebt wel een pomp, skimmers en inlaten nodig om de circulatie van het zwemvijverwater te voorzien.

Wil je de temperatuur van de zwemvijver niet te fel laten zakken dan kan je ervoor opteren om ook een zwemvijverafdekking te voorzien voor het zwemgedeelte. Het nadeel hiervan is dat dit niet zo natuurlijk overkomt. Het voordeel is de aangenamere zwemtemperatuur in de lente en de herfst.

Wil je graag meer informatie over zwemvijvers of een offerte op maat van uw project? Aarzel dan niet ons te contacteren!